Polcra illeszkedő Bin-box

Ha logisztikára gondolunk első körben a szállítás jut az eszünkbe, ellenben sok esetben a termékek tárolása is fontos tényező ebben a folyamatban. Logisztikai partnercégünk ebben kért tőlünk segítséget, ugyanis megfelelő tárolóeszközöket szerettek volna a csomagolásra és szállításra váró termékeihez.

A tervezés alapjául egyedi polcrendszer szolgált, amit a partnerünk szeretett volna legyártatni a raktárhelyiségébe. Megkaptuk a polcrendszer pontos méreteit, valamint azt is, hogy az egyes polcközökre hány tárolódobozt szeretnének helyezni. Ezen felül plusz kérés volt a megrendelőnk részéről, hogy a termékek a tárolókban könnyen hozzáférhetőek legyenek a tárolók kihúzása nélkül is, mégis legyen ellenálló, ha valaki ki szeretné őket húzni, bírja ki az alapanyag sérülés nélkül. Mindezt a lehető legolcsóbban kivitelezve, hullámpapírlemezből.

Tervezés

Tervezési szempontok

A tervezés első szakaszában felállítottuk a legfőbb szempontokat:

  • a tárolók kényelmesen férjenek el a polcokon
  • a termékek a tárolókban legyenek könnyen elérhetőek
  • a tárolók legyenek strapabírók
  • költséghatékonyság
Az alapok

A tervezés alapjául a megrendelőnk által megadott polcméretek és a rájuk kerülő tervezett mennyiség szolgált. Ennek tekintetében négyféle dobozméret került megtervezésre. Mivel szempont volt a termékek könnyű elérhetősége, így a doboz felépítése kapcsán a polcos tároláskor előszeretettel használatos bin-box kialakítást vettük alapul.

Szerkezeti felépítés

A bin-boxok kialakítása jó alapot biztosít, ha a termékek könnyű elérhetőségét nézzük, ellenben a tárolónknak szerkezetileg meg kellett felelnie annak az elvárásnak is, hogy amennyiben valaki mozgatni szeretné a polcon, azzal szemben ellenálló legyen a termék. Amennyiben valaki az adott tárolódobozt ki szeretné húzni a polcról, akkor a legegyszerűbb megoldás erre az esetre, ha megfogja a doboz elejét és úgy húzza ki a helyéről. Ezzel a művelettel a legnagyobb igénybevétel a doboz elejére kerül, így teherbírás szempontból ezt az oldalt kellett megerősítenünk. Ezt a legegyszerűbben az alapanyag megduplázásával tudjuk lehetővé tenni. Természetesen a költséghatékonyságot is figyelembe véve visszahajtással oldottuk meg, bedugófülek segítségével.

Ha már alapvetően bedugófüles megoldásban gondolkodtunk, valamint szempont volt a költséghatékonyság is, ezért megpróbáltuk az egész dobozt hajtogatással, ragasztás és tűzés nélkül kivitelezni. Ezzel megspórolva az összeállítás költségeit, valamint az ezeknél felmerülő anyagköltséget is. Ez a megoldás a megrendelőnknek is elnyerte a tetszését.

Anyagválasztás

A szerkezeti felépítés teherbírás szempontjából fontos tényező, de az alapanyag választás is legalább ugyanilyen fontos az egyes csomagolóanyagok megtervezésénél. A tárolódobozok alapanyagát a megrendelőnkkel egyeztetve a belekerülő súlyok alapján választottuk ki. Ehhez egy gyengébb erősségű BC hullámú alapanyagra esett a választásunk. Az öt rétegű alapanyag önmagában biztosítja, hogy a doboz ellenállóbb a mozgatással szemben, viszont mivel alapesetben ezeket a dobozokat nem tervezték mozgatni, így költség szempontjából egy gyengébb alapanyag is optimálisnak bizonyult.

Gyártás

Mintagyártás

A mintagyártás a dobozhoz lézerplotter segítségével történt. Mivel a doboz egyedi kialakítású, ezért a tömeggyártáshoz mindenképp szerszámra volt szükségünk. Ennek a pontos megtervezésében kiváló segítséget nyújtott a lézerplotter, ugyanis így a gyakorlatban is ki tudtuk próbálni, hogy tényleg működik-e az adott elképzelésünk. A doboz tervrajzát ArtiosCAD programban terveztük meg, ezután a megfelelő formátumba konvertálva a lézerplotter gépen vágtuk ki.

Tömeggyártás

A tömeggyártáshoz mindenképp szükségünk volt stancszerszámra, amit a mintadoboz tervrajzai alapján rendeltünk meg. Ezek után a tárolódobozokat a hengerstancgépen vágtuk ki a megfelelő mennyiségben.

Felmerülő problémák

Mivel a dobozokat egy tervezett polcrendszerhez terveztük, maga a polcrendszer is egyidejűleg készült az általunk gyártott dobozokkal. Ennek kapcsán merült fel problémaként, hogy a polcrendszer a gyártás közben el lett méretezve, így az általunk legyártott dobozok magasságban sajnos nem fértek be a megadott polcközökre. Mivel az új méretű dobozok legyártásához teljesen új szerszámok kellettek volna, ami jelentős kiadást jelent és a partnercégünknek sem fért bele a költségvetésébe az új szerszámok megrendelése ezért nem volt opció. Természetesen nem estünk kétségbe, hiszen partnerek vagyunk az esetleges felmerülő problémák hatékony megoldásában, ezért egy kis plusz tervezéssel a tárolódobozok magasságából lézerplotter segítségével sikeresen le tudtuk vágni a fölösleges részt, így már a dobozok elfoglalhatták helyüket a polcokon.

Még több esettanulmány

Elnyert pályázatok <